MS035 | Bandar Tanpa Sampah

Kami telah mendengar banyak cerita individu di seluruh dunia yang telah memulakan  gaya gaya hidup bandar bebas sampah, tetapi ia tidak selalunya kita menjumpai komuniti yang cuba untuk menjadi bebas sampah.

Penduduk Kamikatsu, Jepun, mengambil isu kitar semula begitu serius kerana mereka benar-benar berharap untuk menjadi bandar bebas sampah pertama di negara ini pada tahun 2020.

Kamikatsu tidak mempunyai lori sampah – jadi penduduk perlu kompos sisa buangan mereka di rumah. Mereka juga perlu mencuci dan membuang sampah mereka ke dalam 34 kategori yang berbeza, dan membawanya ke pusat kitar di mana pekerja memastikan bahawa sisa pergi ke dalam tong yang betul. Ia mengambil sedikit masa bagi penduduk membiasakan diri dengan peraturan, tetapi mereka akhirnya berjaya menyesuaikan diri dengan perubahan yang drastik dan kini melihatnya sebagai perkara biasa.

Pekan Jepun ini telah menukar proses kitar semula kepada proses yang diselaraskan – terdapat tong berasingan untuk pelbagai jenis bahan buangan- akhbar, majalah, kotak, dan risalah. Walaupun botol plastik dan topi mereka dibuang ke dalam tong yang berbeza begitu juga aluminium, dan keluli tin dikumpul secara berasingan juga. Kebanyakan barangan dijual semula atau dibuat semula kepada bentukpakaian, mainan, dan aksesori. Label pada setiap tong menunjukkan proses kitar semula untuk barang tertentu, jadi penduduk tahu apa yang berlaku kepada sampah mereka.

035a

Penggunaan semula amat digalakkan di pecan Kamikatsu – mereka mempunyai kedai Kuru Kuru tempatan di mana penduduk boleh tukar barangan terpakai dengan barang – barang baru tanpa sebarang kos tambahan. Dan Kuru Kuru mempunyai kilang yang mengambil wanita sebagai pekerja untuk membuat beg, pakaian, dan anak patung yang diperbuat daripada bahan kitar semula. Premis perniagaan juga digalakkan untuk mengambil bahagian dan bertanggungjawab dalam pengurusan sisa – bandar mempunyai kilang bir bebas sampah, bertempat di sebuah bangunan dibina daripada bahan kitar semula.

Dengan penduduk lebih 1,700 orang, Kamikatsu mengitar semula kira-kira 80 peratus daripada sampah dan hanya 20 peratus pergi ke tapak pelupusan, jadi anda boleh mengatakan bahawa bandar tersebut adalah sangat dekat dalam untuk mencapai matlamatnya. Mereka telah mengamalkan pengurusan sisa berhemat untuk sepanjang 13 tahun yang lalu selepas mengisytiharkan kempenbebas sampah mereka pada tahun 2003 dan memberhentikan amalan lama mereka iaitu membuang lambakan sampah ke dalam api terbuka.

“Jika anda biasa menggunakannya, ia akan menjadi perkara biasa,” kata seorang penduduk Kamikatsu dalam video yang dibuat oleh YouTube saluran Seeker Stories. “Ianya agak menyusahkan, dan pada mulanya kami telah menentang idea tersebut. Sekarang saya tidak berfikir mengenainya. Ia telah menjadi kebiasaan untukmemisahkan sampah dengan betul. ”

035b

Semua kemudahan kitar semula di Kamikatsu diuruskan oleh Zero Waste Academy yang juga kerap menjadi tuan rumah kepada lawatan kumpulansekolah tempatan dan pelawat asing, mendidik mereka mengenai manfaat gaya hidup bebas sampah. Setiap tahun, Academy menerima kira-kira 2,500 pengunjung dari seluruh dunia, semua bersemangat untuk belajar lebih lanjut mengenai gaya hidup komuniti bebas sampah dan bagaimana Kamikatsu telah berjaya melaksanakan prinsip-prinsip tersebut dalam tempoh masa yang singkat.

Sumber: http://www.odditycentral.com/news/kamikatsu-japans-aspiring-zero-waste-town.html