MS036 | Apa Yang Perlu Diasingkan

Pihak kerajaan mewajibkan pengasingan sisa pepejal isi rumah secara berperingkat mulai 1 SEPTEMBER 2015.

Pelaksanaan ini adalah berdasarkan peraturan di bawah Akta Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam 2007 (Akta 672) yang berkuatkuasa di negeri­negeri dan wilayah­wilayah persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya, Pahang, Johor, Melaka, Negeri Sembilan, Perlis dan Kedah.

AKTA 6 7 2

Suatu Akta untuk mengadakan peruntukan bagi dan mengawalselia pengurusan sisa pepejal terkawal dan pembersihan awam bagi maksud menyenggarakan kebersihan yang sepatutnya dan bagi perkara­perkara yang bersampingan dengannya.

PENDEKATAN

Secara umumnya, proses pengasingan sisa pepejal isi rumah ini melibatkan pengasingan sisa pepejal mengikut komposisi sisa seperti sisa kitar semula, sisa baki dan sisa pukal/kebun. Sisa yang diasingkan ini akan dikutip setiap minggu mengikut jadual yang ditetapkan.

SISTEM KUTIPAN 2 + 1

Sistem kutipan 2 + 1 akan digerakkan bermula 1 SEPTEMBER 2015 di mana kutipan sampah bagi sisa baki dilakukan dua kali seminggu manakala kutipan sisa kitar semula dan sisa pukal dilakukan sekali seminggu.

TIGA  LANGKAH MUDAH

LANGKAH 1 – Asingkan Mengikut Jenis Yang Telah Ditetapkan.

LANGKAH 2 – Simpan Sementara Dalam Bekas Yang Sesuai.

LANGKAH 3 – Letakkan Di Tepi Tong Pada Hari Kutipan.

Mengapa  Kita perlu Mengasingkan Sisa Pepejal

 1. Mengelakkan pembuangan bahan yang boleh dikitar semula
 2. Mengurangkan jumlah sisa pepejal dihantar ke tapak pelupusan
 3. Mengurangkan peruntukan wang negara untuk proses pelupusan sisa pepejal
 4. Merupakan satu kesalahan di bawah Akta Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam (Akta 672) jika tidak mengasingkan sisa

 

Sumber: http://www.kpkt.gov.my/separationatsource/

 

 

 

 

 

 

MS035 | Bandar Tanpa Sampah

Kami telah mendengar banyak cerita individu di seluruh dunia yang telah memulakan  gaya gaya hidup bandar bebas sampah, tetapi ia tidak selalunya kita menjumpai komuniti yang cuba untuk menjadi bebas sampah.

Penduduk Kamikatsu, Jepun, mengambil isu kitar semula begitu serius kerana mereka benar-benar berharap untuk menjadi bandar bebas sampah pertama di negara ini pada tahun 2020.

Kamikatsu tidak mempunyai lori sampah – jadi penduduk perlu kompos sisa buangan mereka di rumah. Mereka juga perlu mencuci dan membuang sampah mereka ke dalam 34 kategori yang berbeza, dan membawanya ke pusat kitar di mana pekerja memastikan bahawa sisa pergi ke dalam tong yang betul. Ia mengambil sedikit masa bagi penduduk membiasakan diri dengan peraturan, tetapi mereka akhirnya berjaya menyesuaikan diri dengan perubahan yang drastik dan kini melihatnya sebagai perkara biasa.

Pekan Jepun ini telah menukar proses kitar semula kepada proses yang diselaraskan – terdapat tong berasingan untuk pelbagai jenis bahan buangan- akhbar, majalah, kotak, dan risalah. Walaupun botol plastik dan topi mereka dibuang ke dalam tong yang berbeza begitu juga aluminium, dan keluli tin dikumpul secara berasingan juga. Kebanyakan barangan dijual semula atau dibuat semula kepada bentukpakaian, mainan, dan aksesori. Label pada setiap tong menunjukkan proses kitar semula untuk barang tertentu, jadi penduduk tahu apa yang berlaku kepada sampah mereka.

035a

Penggunaan semula amat digalakkan di pecan Kamikatsu – mereka mempunyai kedai Kuru Kuru tempatan di mana penduduk boleh tukar barangan terpakai dengan barang – barang baru tanpa sebarang kos tambahan. Dan Kuru Kuru mempunyai kilang yang mengambil wanita sebagai pekerja untuk membuat beg, pakaian, dan anak patung yang diperbuat daripada bahan kitar semula. Premis perniagaan juga digalakkan untuk mengambil bahagian dan bertanggungjawab dalam pengurusan sisa – bandar mempunyai kilang bir bebas sampah, bertempat di sebuah bangunan dibina daripada bahan kitar semula.

Dengan penduduk lebih 1,700 orang, Kamikatsu mengitar semula kira-kira 80 peratus daripada sampah dan hanya 20 peratus pergi ke tapak pelupusan, jadi anda boleh mengatakan bahawa bandar tersebut adalah sangat dekat dalam untuk mencapai matlamatnya. Mereka telah mengamalkan pengurusan sisa berhemat untuk sepanjang 13 tahun yang lalu selepas mengisytiharkan kempenbebas sampah mereka pada tahun 2003 dan memberhentikan amalan lama mereka iaitu membuang lambakan sampah ke dalam api terbuka.

“Jika anda biasa menggunakannya, ia akan menjadi perkara biasa,” kata seorang penduduk Kamikatsu dalam video yang dibuat oleh YouTube saluran Seeker Stories. “Ianya agak menyusahkan, dan pada mulanya kami telah menentang idea tersebut. Sekarang saya tidak berfikir mengenainya. Ia telah menjadi kebiasaan untukmemisahkan sampah dengan betul. ”

035b

Semua kemudahan kitar semula di Kamikatsu diuruskan oleh Zero Waste Academy yang juga kerap menjadi tuan rumah kepada lawatan kumpulansekolah tempatan dan pelawat asing, mendidik mereka mengenai manfaat gaya hidup bebas sampah. Setiap tahun, Academy menerima kira-kira 2,500 pengunjung dari seluruh dunia, semua bersemangat untuk belajar lebih lanjut mengenai gaya hidup komuniti bebas sampah dan bagaimana Kamikatsu telah berjaya melaksanakan prinsip-prinsip tersebut dalam tempoh masa yang singkat.

Sumber: http://www.odditycentral.com/news/kamikatsu-japans-aspiring-zero-waste-town.html

 

MS034 | Sungai Terbersih di Dunia

Sungai merupakan aliran air alami, biasanya nih airnya air tawar yang mengalir menuju laut, danau maupun sungai­sungai. Sungai bertujuan untuk menghidupi seluruh makhluk hidup di bumi. Maka dari itu untuk mendapat manfaat dari sungai kita perlu suatu sungai yang bersih. sungai yang bersih akan memberikan manfaat bagi kita penduduk di sekitar sungai tersebut atau penduduk jauh dari sungai.

Selain menghindari banjir, sungai yang bersih juga akan memberikan pemandangan eksotis yang dapat dinikmati oleh semua orang yang berkunjung.  Berikut ini adalah 5 Sungai Paling Bersih Di Dunia:

 1. Sungai Thames di United Kindom

034a

Sungai Thames adalah sungai paling bersih di dunia yang mengalir melalui sebuah kota besar. Pada 50 tahun yang lalu, sungai ini begitu tercemar dan boleh dikatakan mati secara biologinya. Pada tahun 1830 hingga 1860 berpuluh ribu orang meninggal akibat daripada penyakit kolera yang berpunca daripada Sungai Thames. Sampah-sampah dibuang terus ke Sungai Thames. Satu kempen kebersihan telah dijalankan bagi membersihkan air dari Thames sebelum disalur ke rumah. Kempen ini telah membantu Sungai Thames menjadi lebih bersih. Kesihatan penduduk juga bertambah baik. Pada tahun 1960 undang­undang baru dibuat bagi menghentikan pembuangan sisa-sisa kotor ke dalam Sungai Thames.

 

 1. Sungai Tara di Bosnia dan Herzegovina

034b

Sungai Tara terkenal akan kebersihan airnya. Tara adalah sungai yang terletak di Montenegro, Bosnia dan Herzegovina. Sungai ini muncul dari pertemuan dua sungai iaitu Sungai Opasnica dan Verusa di Gunung Prokletije, sebahagian dari Pegunungan Alpen Montenegro. Sungai ini panjang sejauh  144 km, yang berada 110  km di Montenegro sementara 34 km lagi adalah Bosnia dan Herzegovia, dan membentuk sempadan  antara kedua-dua negara di beberapa tempat. Sungai Tara mengalir dari selatan ke utara dan utara ke barat serta bersatu dengan Piva di Bosnia dan Herzegovina dan Montenegro lalu menjadi sempadan antara desa Šćepan Polje (Montenegro) dan Hum (Bosnia dan Herzegovina) untuk membentuk sungai Drina.

 

3.Sungai St. Croix di Amerika Syarikat

034c

Sungai St. Croix adalah anak sungai dari Sungai Mississippi. Panjang sungai ini adalah lebih kurang  264 km. Sungai ini terletak di Amerika Syarikat dalam negeri Wisconsin dan Minnesota.Dalam jarak sejauh 201 km sungai ini menjadi sempadan antara Wisconsin dan Minnesota. Sungai ini merupakan sungai di bawah perlindungan Perkhidmatan Taman Negara. Sebuah penjanaan elektrik tenaga air di St. Croix Falls membekalkan elektrik ke  kawasan metropolitan Minneapolis­St. Paulus.

 

4.Sungai Torne di utara Sweeden dan Finland

034d

Sungai Torne terletak di bahagian utara Sweeden dan Finland. Hampir separuh daripada panjang sungai ini merupakan sempadan antara kedua-dua negara. Sungai ini mengalir dari Danau Torne berdekatan dengan sempadan Norway dan mengalir terus ke arah tenggara bagi jarak sejauh 522 kilometer ke Teluk Bothnia. Sungai ini merupakan sungai terbesar di Norrbotten (Utara Sweeden) dan juga salah satu sungai terbersih di dunia.

 

 1. Sungai Li di Guang Xi, China

034e

Sungai Li berasal dari Pergunungan Mao’er di Xing’an County dan mengalir ke arah selatan melalui Guilin, Yangshuo dan Pingle. Ketika di Pingle, Sungai Li bersatu dengan dua aliran lain, dan terus menuju selatan Sungai Gui, yang jatuh ke dalam Jiang Xi, anak sungai barat iaitu Sungai Pearl, di Wuzhou. Sepanjang 437 kilometer dari Sungai Li dan sungai Gui diapit oleh perbukitan hijau yang indah.

 

 

MS033 | Inovasi Telaga Tiub

033

Kesukaran mangsa banjir untuk mendapatkan bekalan air bersih setelah banjir surut merupakan antara penyebab utama sekumpulan penyelidik Program Geologi, Fakulti Sains dan Teknologi, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), membangunkan teknologi khas untuk menyediakan telaga tiub (tube well).

Telaga tiub merupakan antara kemudahan sama seperti telaga biasa namun, ia hanya menggunakan paip khas untuk menyedut air bawah tanah (akuifer).

Berbanding kaedah konvensional, penggunaan gelung konkrit adalah menjadi pilihan dan telaga dikorek dengan lebih luas.

Menurut ketua penyelidik projek tersebut, Prof. Madya Dr. Azimah Hussin, perbezaan di antara kedua-dua kemudahan tersebut adalah telaga tiub lebih selamat, airnya lebih bersih dan sumber bekalan yang mampu bertahan lama.

“Penggunaan telaga tiub ini adalah bagi membantu mangsa banjir mendapatkan bekalan air bersih ketika berlakunya bencana alam tersebut.

“Hal demikian kerana, ketika banjir, kebanyakan bekalan air terputus berikutan pusat rawatan air terjejas dan tidak boleh beroperasi,” katanya ketika di temui di Bangi, Selangor baru-baru ini.

Jelas Dr. Azimah yang juga ketua Program Geologi fakulti tersebut, pihaknya memiliki kepakaran dalam kajian hidrogeologi sekali gus dapat membantu membina telaga tiub dengan lebih berkesan untuk kegunaan mangsa banjir.

“Jika sebelum ini, penduduk kampung membina telaga dengan kaedah mengorek tanah sehingga terjumpanya mata air.

“Bagaimanapun kaedah ini tidak begitu efisyen dan telaga tersebut mudah kering kerana kebanyakan akuifer yang ditemui berada pada lapisan yang cetek,” katanya.

Justeru, satu kajian khas bersama kombinasi teknologi terkini diperlukan bagi mengenalpasti kehadiran lapisan akuifer.

Terdapat dua jenis akuifer iaitu dalam lapisan aluvium atau pasir dan di dalam zon batuan luluh hawa terkekar (weathered zone-fractured zone).

Menggunakan kaedah geofizik iaitu bantuan dalam mengenal pasti kedudukan air menerusi teknologi keberintangan geoelektrik (resistivity) dan pengetuban teraruh (induced polarisation), kumpulan penyelidik tersebut dapat meramal kedudukan akuifer dengan lebih tepat.

Ujar Dr. Azimah, kemudahan tersebut digunakan untuk menjimatkan kos pembinaan telaga tiub memandangka kosnya boleh mencecah puluhan ribu ringgit.

Selain itu katanya, telaga tiub yang dibina di atas akuifer yang mengandungi air yang banyak mampu bertahan lama untuk memastikancukup untuk kegunaan mangsa banjir.

“Buat masa ini, kami telah diminta oleh kerajaan untuk membantu menyediakan telaga ini di kawasan-kawasan yang terjejas teruk akibat banjir baru-baru ini.

“Antara kawasan yang terlibat ialah di Kuala Krai, Kelantan, serta Pekan dan Jerantut di Pahang,” ujarnya.

Bagi memastikan kedudukan telaga yang benar-benar sesuai dibina, kumpulan penyelidik tersebut telah melaksanakan misi penjelajahan dan penilaian tapak pembinaan telaga tiub di 22 buah sekolah yang terjejas akibat banjir di Kelantan pada awal Januari lepas.

Antara sekolah-sekolah di sekitar daerah Kuala Krai, Kelantan yang terlibat adalah Sekolah Kebangsaan Sungai Sok, Sekolah Kebangsaan Pahi dan Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC), Yuk Chai, Sekolah Kebangsaan Manek Urai Baru, Sekolah Kebangsaan Kemubu dan Sekolah Kebangsaan Dabong.

Daerah tersebut merupakan antara yang diberi penumpuan berikutan paling teruk dilanda banjir.

Menurut Dr. Azimah, sebelum sesuatu misi tersebut dilaksanakan, beberapa data dan tinjauan perlu dilakukan bagi mengumpul maklumat antaranya adalah keadaan bentuk muka bumi.

Hal demikian kerana, keadaan muka bumi memainkan peranan yang besar dalam menentukan kedudukan telaga tiub yang akan dibina.

“Kami melakukan pelbagai kaedah untuk mengumpul data ini seperti menerusi mendapatkan maklumat daripada orang kampung berkenaan lubang telaga sedia ada.

“Selain itu kami turut menggunakan kaedah geofizik serta mendapatkan maklumat lanjut tentang masalah hidrologi di kawasan tersebut (Kuala Krai),” katanya.

Namun, cabaran sebenar dalam misi membina telaga tiub adalah berdepan dengan kos yang begitu tinggi.

Ujarnya, bagi membina sebuah telaga tiub, kos penggerudian sahaja mampu mencecah antara RM50,000 hingga RM100,000 bergantung kepada keadaan muka bumi.

“Keadaan akan bertambah sukar jika lapisan akuifer berada jauh di dalam tanah atau di dalam lapisan batuan yang keras.

“Kerja-kerja penggerudian kadang-kala mengambil masa sehingga empat atau lima hari sebelum lapisan akuifer ditemui,” katanya.

Oleh itu, mereka perlu memastikan segala data yang diperoleh dapat menunjukkan kedudukan akuifer yang tepat agar pembaziran kos tidak berlaku apabila penggerudian dilakukan.

Bagi memastikan maklumat yang diperoleh sahih, mereka menggunakan kaedah penilaian tapak menerusi maklumat topografi, saliran serta geologi umum kawasan yang diteliti.

Bagaimanapun, geologi kawasan sekitar Kuala Krai yang bertopografi tinggi, lapisan aluvium yang tebal serta memiliki dasar berbatu menjadikan kerja-kerja menggerudi amat mencabar.

Secara umumnya, kaedah penggerudian yang biasa dilakukan untuk membina telaga tiub adalah kaedah jetting dan auger, namun apabila berdepan dengan lapisan batuan keras sebuah mesin gerudi khas diperlukan.

Terdapat banyak telaga di sekitar Kuala Krai, namun kebanyakannya tidak lagi berfungsi atau sekadar untuk kegunaan biasa bukan untuk diminum.

Malah, terdapat beberapa sekolah yang turut memiliki sistem rumah pam dan telaga yang sistematik namun akibat telah lama tidak diselenggara kemudahan tersebut tidak lagi dapat berfungsi dengan baik. Selain membina telaga tiub baharu, kumpulan penyelidik tersebut turut membantu membaik pulih telaga sekolah dan penduduk kampung sekitarnya. Kini, apa yang diperlukan oleh kumpulan penyelidik tersebut adalah dana untuk meneruskan projek pembinaan telaga tiub untuk kegunaan penduduk yang terjejas akibat bencana banjir.

 

Sumber: http://www.utusan.com.my

MS032 | Leptospirosis

Apa Agen Penyebab dan Punca Jangkitan?

Leptospirosis ialah sejenis penyakit zoonosis (penyakit yang berjangkit daripada haiwan kepada manusia), yang disebabkan oleh bakteria dari genus Leptospira. Manusia boleh dijangkiti apabila terdedah  kepada air, makanan, atau tanah yang  dicemari  dengan air kencing haiwan yang terjangkit seperti tikus, kucing, anjing, lembu, kambing, babi, kuda dan haiwan‐haiwan liar yang lain.

Apakah Gejala Penyakit ini?

Tempuh masa inkubasi (incubation  period) iaitu tempoh dari masa terdedah sehingga timbul gejala adalah di antara 2 hingga 10 hari. Penyakit ini menunjukkan pelbagai gejala klinikal. Di antara gejala jangkitan leptospirosis yang boleh ditunjukkan oleh pesakit adalah demam yang tinggi, sakit kepala, menggigil (chills), sakit otot, muntah, jaundis (penyakit kuning), radang mata, sakit perut, cirit‐birit, batuk dan ruam di kulit.

Penyakit, ini boleh dikategorikan dalam empat kategori klinikal berdasarkan tanda‐tanda tersebut seperti berikut (WHO, 2003):

 • Penyakit yang  menyerupai  Influenza (Influenza like illness) yang ringan
 • Sindrom Weil (Weil’s  syndrome)  – jaundis, kegagalan ginjal, pendarahan dan    peradangan     otot      jantung (myocarditis) dengan denyutan yang tak sekata (arrhythmias);
 • Meningitis/mengingoencephalitis (peradangan selaput otak/peradangan otak);
 • Pendarahan  pulmonari    (paru‐paru) dengan kegagalan pernafasan 

Bagaimana penyakit ini disahkan?

Pengesahan jangkitan Leptospirosis adalah melalui :

 • Pengesanan bakteria Leptospira melalui kultur daripada sampel darah, air tulang belakang (cerebrosipinal fluid) dan air kencing
 • Ujian serologi bagi mengesan antibodi spesifik seperti ujian Microscopic Agglutination Test (MAT), teknik ujian Immunofluorescent (IF) dan ELISA

Adakah penyakit ini boleh dirawat?

Penyakit ini boleh dirawat dengan menggunakan antibiotic tertentu. Bagi mereka yang menunjukkan gejala seperti di atas hendaklah bersegera ke klinik berhampiran untuk pemeriksaan dan rawatan, khususnya bagi mereka yang mempunyai sejarah terdedah kepada air atau makanan yang tercemar. Rawatan awal dengan  antibiotik akan dapat menggelakkan komplikasi dan kematian.

Antibiotik Doxycycline juga boleh diberi sebagai profilaksis kepada mereka yang terdedah kepada jangkitan melalui pekerjaan (seperti tentera, petugas penyelamat, dan lain‐lain). Walau bagaimanapun, nasihat doktor perlu diperolehi terlebih dahulu sebelum mengambil profilaksis.

Apakah langkah-langkah pencegahan dan kawalan yang boleh diambil?

 • Bagi pekerja yang mempunyai risiko terdedah kepada air yang tercemar hendaklah sentiasa berkasut dan berpakaian yang sempurna, sebaiknya yang kalis air.
 • Elakkan diri dari bermain air atau bermandi manda di sungai atau kolam jika terdapat luka atau kudis di kulit. Jika masih juga terpaksa terdedah kepada  air,  tutup  luka  atau  kudis tersebut   dengan   sempurna   dengan   plaster yang kalis
 • Risiko pencemaran biasanya meningkat selepas hujan. Oleh itu, elakkan aktiviti-aktiviti rekreasi melibatkan air sewaktu hujan dan selepasnya sehingga keadaan air kembali seperti biasa. Begitu juga, elakkan diri bermain air sewaktu musim banjir.
 • Elak dari meminum air sungai yang tidak dimasak atau
 • Sentiasa menjaga kebersihan persekitaran bagi mengelakkan kehadiran perumah haiwan khususnya tikus dan meningkatkan risiko pencemaran dengan  bakteria    Sampah sarap dan sisa-sisa makanan yang tidak dilupuskan secara sempurna mengundang kehadiran haiwan ini.
 • Orang ramai dinasihatkan supaya segera mendapatkan rawatan jika mendapat gejala penyakit dalam  tempoh  dua  minggu   dari tempoh mengunjungi tempat-tempat rekreasi (seperti kawasan air terjun, air sungai, tasik, kolam dan lain-lain

Sumber: Laman Rasmi Kementerian Kesihatan Malaysia

MS031 | KAJIAN & PROJEK

KAJIAN KESESUAIAN PENGOPTIMAAN SUMBER AIR TANAH DI JENDERAM HILIR, DENGKIL, SELANGOR

ON 18 APRIL 2014. POSTED IN KAJIAN & PROJEK

Pengenalan

Pusat Kajian Geohidrologi, Institut Penyelidikan Hidraulik Kebangsaan Malaysia (NAHRIM) sedang melakukan kajian optimisasi sumber air tanah di bawah projek Penyelidikan Pengurusan Air Tanah Ranc angan Malaysia Ke­9 (RMK­9) sebagai bekalan air alternatif negara di kawasan Jenderam Hilir, Dengkil, Selangor. Kajian yang dilakukan ini dapat memberi maklumat mengenai kadar simpanan air tanah, mengenalpasti pergerakan aliran air tanah serta menentukan kedudukan zon­zon berpotensi kedapatan air tanah dikawasan tersebut. Hasil yang diperolehi penting untuk bekalan sumber air kedua di Negeri Selangor pada masa hadapan.

Lokasi:

Jenderam Hilir, Dengkil, Selangor Objektif Projek

 1. Mengenalpasti kesesuaian optimisasi sumber air tanah di kawasan kajian;
 2. Mengenalpasti kesesuaian pembinaan lokasi telaga pengeluaran;
 3. Mengenalpasti potensi akuifer di kawasan kajian;dan
 4. Memodelkan pergerakan regim air tanah di kawasan kajian.

Output Projek:

 1. Membantu dalam peranc angan sumber bekalan air alternatif; dan
 2. Menyediakan maklumat mengenai taburan dan simpanan air tanah di kawasan kajian.

Outcome projek;

i.Mengklasifikasikan zon pembangunan air tanah ii.Mengurangkan kebergantungan kepada air permukaan

iii. Mengekalkan zon potensi air tanah

Tarikh Mula dan Jangkaan Tamat: 2009 hingga 2010

Lokasi kawasan kajian

031a

 

Lokasi 25 peizometers dan 2 telaga, di Jenderam Hilir,  Dengkil, Selangor

031b

 

Persiapan untuk penggerudian bagi pembinaan telaga tiub

031c

 

Ujian pengepaman di telaga tiub DW2

031d

Pemantauan aras air tanah

031e


Pemantauan kualiti air tanah  analisis kualiti air tanah

031f

Persampelan air tanah bagi tujuan 

031g

 

 

Sumber: http://www.nahrim.gov.my

 

MS030 | Transmigrasi

Pengertian Transmigrasi dan Tujuan Transmigrasi|

Transmigrasi merupakan perpindahan penduduk dari suatu daerah yang padat ke daerah yang kurang padat tetapi masih dalam lingkungan satu negara, Transmigrasi merupakan satu rancangan yang dijalankan oleh kerajaan Indonesia untuk mengatasi masalah kepadatan penduduk yang terlalu tinggi di Pulau Jawa. Dalam rancangan ini kerajaan Indonesia menyediakan tanah dan bantuan kewangan dalam tempoh 18 bulan bagin keluarga yang dipindahkan ke kawasan baru. Transmigrasi pertama kali dilakukan di Indonesia pada tahun 1905 oleh pemerintah Belanda dari daerah Kedu ke daerah Lampung yang melibatkan  sebanyak 155 keluarga.

030

Transmigrasi pertama di Indonesia

Tujuan Transmigrasi 

 1. Membuka daerah dari yang padat ke yang kurang penduduknya dan meningkatkan potensi ekonomi daerah itu
 2. Meningkatkan produksi hasil pertanian dengan cara memperluas lahan pertanian
 3. Secara sosial budaya meningkatkan persatuan dan kesatuan bangsa
 4. Memeratakan persebaran penduduk.
 5. Memperkuat pertahanan dan keamanan nasional.
 6. Meningkatkan taraf hidup rakyat

Jenis-jenis Transmigrasi

Berdasarkan pelaksanaannya, transmigrasi di Indonesia dapat terdiri daripada beberapa jenis seperti berikut ini.

 1. Transmigrasi umum,iaitu transmigrasi yang dilaksanakan dan dibiayai oleh kerajaan
 2. Transmigrasi khusus,iaitu transmigrasi yang dilaksanakan oleh kerajaan yang bersifat khusus dengan tujuan tertentu sepertti transmigrasi yang dilakukan kepada penduduk di kawasan yang mengalami bencana alam.
 3. Transmigrasi spontan, aitu transmigrasi yang dilakukan oleh penduduk atas kemahuan dan biaya sendiri dengan kemudahan yang disediakan oleh pemerintah berupa tanah seluas dua hektar dan lain-lain.
 4. Transmigrasi swakarya, iaitu transmigrasi yang sebahagian pembiayaannya ditanggung oleh pemerintah manakala perbelanjaan untuk pembukaan tanah ditanggung oleh transmigran.
 5. Transmigrasi lokal,iaitu transmigrasi yang terjadi dari satu daerah ke daerah lainnya di dalam satu daerah yang sama.

 

MS029 | Tasik Tonle Sap

029

Terdapat lima wilayah di sekeliling Tasik Tonle Sap, lebih daripada 3 juta orang mendiami kawasan tebing tasik tersebut dan 90 peratus daripada mereka menjana kehidupan dengan menangkap ikan dan bertani. Seperti yang anda boleh lihat di peta Kemboja. Ia terbentang sepanjang bahagian utara barat negara tersebut.

Tasik tersebut merupakan badan air tawar terbesar di Asia Tenggara. Dimensi tasik berubah mengikut musim angina monsoon dan musim kering. Semasa musim hujandari June ke Oktober, tasik tersebut dipenuhi dengan mengalir dari Sungai Mekong dengan kedalam sedalam 14 meter dan meluaskan permukaan air 10 000 kilometer persegi. Di musim kering daripada November ke Mei saiznya menjadi 3000 kilometer persegi dengan kedalaman dua meter dan air mengalir keluar ke Mekong, aliran keluar masuk adalah fenomena biasa. Hutan yang dibanjiri disekeliling tepian tasik adalah tempat berteduh yang paling baik. Juga merupakan tempat penting ikan membiak. Tasik ini membekalkan kepelbagaian bio, lebih 300 jenis spesis ikan air tawar, termasuklah ular, buaya, penyu, kura-kura dan memerang. Lebih 100 jenis burung air hidup di sini, antaranya adalah bangau dan undan.

Tasik tersebut merupakan pusat komersial penting, membekalkan lebih daripada separuh ikan di Kemboja. Harmoni dengan ekosistem khusus, pekerjaan manusia di tebing tasik  sangatlah ketara – rumah-rumah terapung dan perangkap ikan serta ekonomi dan cara hidup terikat dengan tasik dan kitaran pasang surut tasik.

Tasik ini terletak 15 km daripada Pekan Siam Reap. Anda boleh sampai ke Siam Reap dari Phnom Penh dengan menggunakan perkhidmatan bot ekspress untuk menyeberangi tasik dan turun di Kampung Chong Khneas. Ia hanya mengambil masa selama 6 jam, tetapi kami sarankan anda membuat perjalanan semasa musim monsoon. Kerana di musim kering, bot mungkin tersekat di dalam lumpur kerana air yang cetek. Ada beberapa cara untuk melihat budaya dan hidupan liar di sini, bergantung kepada masa dan minat anda.

Chong Khneas adalah nama sebuah kampong terapung yang terkenal di pinggiran tasik. Ia terletak di bahagian selatan Siam Reap, kira-kira 15 km dan mengambil masa 30 minit untuk bot sampai ke tempat berlabuh. Di situ akan sentiasa terdapat bot sedia untuk mengambil penumpang. Perjalanan bot mengambil masa dua jam untuk melalui kawasan perkampungannya. Anda akan meneroka dan melihat perbezaan Khmer, Muslim dan Vietnam serta rumah-rumah terapung dan pasar terapung, gelanggang bola keranjang, klinik dan bot-bot yang dipenuhi pelancong lain.

Sebelum ini, Chong Khneas adalah tempat yang agak membosankan tetapi sekarang kawasan ini dimiliki satu firma swasta. Telah berlaku peningkatan harga dan kawasan ini sekarang kelihatan lebih komersial. Perjalanan dengan bot biasa melibatkan dua perhentian: tempat tayangan terapung burung dan ikan yang mempunyai kedai cenderamata dan kedai makanan ringan dan lagi satu tempat yang disarankan adalah Gecko Enviroment Centre, yang menawarkan maklumat berkenaan dengan ekologi dan kepelbagaian bio di kawasan tasik.

 

MS028 | Settlement Patterns

A settlement pattern means the shape of a settlement. The shape of early settlements was usually influenced by the surrounding landcape:

 • a dispersed settlement pattern is where the buildings are spread out and is often found in upland areas;
 • a nucleated settlement pattern is where a lot of buildings are grouped together and is often found in lowland areas;
 • a linear settlement pattern is where the buildings are built in lines and is often found on steep hillsides.

 028a

 

Originally, people built their homes together for: companionship, safety and to share services. Over a long period of time, many villages grow as more people want to live in them. This creates a distinct shape or pattern of land use:

028b

 • The Central Business District (CBD) – This is in the centre and contains the: shops, offices and public buildings (like museums and hospitals) because it is the most accessible point.
 • The Inner-City – In some settlements this area contains abandoned factories and old terraced houses, whilst in others it has been redeveloped by converting empty warehouses into flats and waste land into parks.
 • The Suburbs – These are the residential areas where people who commute into the CBD for work live on housing estates.

Recently, large out-of-town shopping centres have been built on the edges of settlements because: the land is cheap to buy, there is plenty of space for car parks and it is near to their customers living in the suburbs.

 

Sumber: http://geography.parkfieldprimary.com